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September 24, 2014

.Mr. Michael McCreery

United Counties Council of Illinois
217 East Adams Street, Suite 101
Springfield, IL 62701

RE: Poker Runs that Cross County Lines Updated in Light of Public Act 99-0405

Dear Mike:

Question:

There have been several questions regarding how poker runs that cross county lines
should be handled. Specifically, the following questions have been asked: (1) can the primary
location authorize the raffle and list all locations the poker run visits or would the licensee have
to request a separate poker run license for each county where the run stops, and (2) do stops not
within the licensing authority have to be listed on the application and license?

Does Public Act 99-0405 address any of the issues raised or identified herein?

Analysis:

Unfortunately, the language in some of the provisions of the Raffles and Poker Runs Act
(the “Act”) does not provide for clear answers to these questions. This opinion will point out a
few of these provisions so that you may raise and discuss with your State’s Attorney the best
way for your county to manage any uncertainty.

The first sentence of section 2(c) of the Act! seems clear enough, That section states that
“[pJoker runs shall be licensed by the governing body with jurisdiction over the key location.”
The “key location” is defined as the location where the poker run concludes and the prize or
prizes are awarded.” Therefore, it seems clear that the governing body that has jurisdiction over

1230 ILCS 15/2(c).

2230 ILCS 15/1.
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the location where the poker run concludes and the prize or prizes that are awarded is the same
governing body that has the licensing authority for that poker run. As will be discussed below,
this raises several possible issues.

The meaning of the second sentence of section 2(c) is less clear because that sentence
seems to use “key location” synonymously with the phrase “governing body with jurisdiction
over the key location.” Section 2(c) states “[tJhe license granted by the key location shall cover
the entire poker run, including locations other than the key location.” This sentence causes
confusion for a couple of reasons,

First, if we substitute the Act’s definition of “key location” into that sentence where the
legislature used the term “key location”, that sentence would read as follows: “[t]he license
granted by the location where the poker run concludes and the prize or prizes are awarded shall
cover the entire poker run, including locations other than the location where the poker run
concludes and the prize or prizes are awarded.” This reading is untenable because the location
where the poker run concludes and the prize or prizes are awarded, such as a bar, does not issue
the poker run license. The governing body with jurisdiction over that location issues the license.
While we have to interpret the statute as it is written, it is likely the legislature meant that
sentence to read “[t]he license granted by the governing body with jurisdiction over the key
location shall cover the entire poker run, including locations other than the key location.”

The second sentence of section 2(c) is also confusing because it says the license “shall
cover the entire poker run, including locations other than the key location.” However, the fact of
the matter is that poker runs often involve stops at locations in two or more counties. The
definition of key location seems to contemplate that there will only be one key location. Thus,
the question exists whether the license granted by the governing body with jurisdiction covers all
stops in the poker run, including those in other counties, or whether it only covers all stops
within the key location’s licensing authority’s jurisdiction.

The last sentence of section 2(c) states that “[e]ach license issued shall include the name
and address of each predetermined location.” This sentence does not limit the requirement to
predetermined locations within the jurisdiction of the governing body with jurisdiction over the
key location. However, section 3(2)’s requirement that the application for license and the license
to specify the area or areas within the licensing authority where the poker run will be conducted
is limited to the locations within the licensing authority.’

Public Act 99-0405 makes four significant changes to the Act. First, the definition of a
“poker run” has been revised to remove references to playing cards and instead references an
event where participants “play a randomized game based on an element of chance.” The
definition now specifically includes events where participants play a randomized game at each
location. Second, Counties no longer have discretion to establish a system for licensing of

230 ILCS 15/3(2).



Mr. Mike McCreery
September 24, 2015
Page 3

organizations. Rather, “any” county, other than Cook, is required to establish a system for
licensing. Third, poker runs, unlike raffles, may be issued a license for the purpose of
maintaining the financial stability of the licensed organization. Fourth, the public act modifies
the Act so that only raffles are required to be conducted under the supervision of a manager,

Conclusion:

As stated, the Act has somewhat conflicting provisions on the issue of whether the
license and application are required to list all predetermined locations for the poker run or only -
those locations within the licensing authority’s jurisdiction. As previously indicated, section 2(c)
of the Act states “[e]ach license issued shall include the name and address of each predetermined
location,” However, section 3(2) states “[t]he license and application for license must specify the
area or areas within the licensing authority in . . . a poker run will be conducted.” Because of
these inconsistent provisions, it is best practice to require all stops of the poker run to be listed on
the license and application.

It is less clear whether the key location’s governing authority can authorize all locations
the poker run visits, no matter which county the locations are in, or whether the licensee must
request a separate poker run license for each county where the run stops. In other words, does
one license authorize a poker run to span as many counties as the organizer sees fit based on
section 2(c), or does section 3(2) sufficiently limit the scope of the license to the jurisdiction of
the licensing authority? '

A plain reading of the statute would seem to indicate that the key location’s licensing
authority could authorize a poker run and all stops, no matter the county. As stated, the statute
states “[pJoker runs shall be licensed by the governing body with jurisdiction over the key
location.” From this language, it appears the legislature contemplated that poker runs would
have locations in multiple counties. The statute also states “[t]he license granted by the key
location shall cover the entire poker run, including locations other than the key location.” “Shall
cover the entire poker run” indicates the license would be good for all locations, no matter in
which county. However, it is reasonable to interpret section 3(2)’s requirement that the
application for license and the license to specify the area or areas within the licensing authority
where the poker run will be conducted limits the licensing authority’s jurisdiction to those
locations within the county.

As a practical matter, allowing counties to license activities that partially occur in other
counties may cause potential problems. For example, under what authority would one county
enter into another to enforce any license granted? For instance, if a poker run were to be
licensed in County X and the poker run had planned stops in County Y but also stopped at a non-
listed location, whose law enforcement would handle the matter? Would the Sheriff from
County X come into County Y to enforce its license? Moreover, what if the license issued by the
licensing authority over the key location listed poker run stops located in a county that has
chosen not to enact a licensing scheme?
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These are some of the concerns we have identified relating to the language of the Act and
the issue of multi-county poker runs,

Finally, it should be noted that “[t]he governing bodies of 2 or more adjacent counties
may, pursuant to a written contract, jointly establish a system for the licensing of organizations
to operate poker runs within the corporate limits of such counties.”*

As a matter of best practice, it may be best to have applicants list all locations, regardless
of their location within or outside the county, but note that their license may only be sufficient to
cover the locations within the county they are applying, and suggest that they contact all counties
involved so that they do not run afoul of differing county requirements.

Unfortunately, the changes in Public Act 99-0405 do not address the issues raised in the
original opinion authored by this office. A copy of the original opinion along with a copy of
Public Act 99-0405 is attached for your convenience.

Having identified these issues relating to this recently amended/new act and the issues it
raises with respect multi-county poker runs, it may be best to seek legislative clarification, as
well as legal guidance from your respective State’s Attorneys with respect to the questions that
have been posed.

Sincerely,

GIFFIN, WINNING, COHEN & BODEWES, P.C,

Vo fole P

Herman G. Bodewes Jason E. Brokaw

HGB/JEB:pa
S:/SharedCaseFiles/fUNITEDCC-0601/Correspondence/OpRe Poker Runs that Cross County Lines 9-24-15

Disclaimer: This opinion was prepared by Giffin, Winning, Cohen & Bodewes, P.C. at the request of UCCI and is to be used
solely by UCCI and its members. The State’s Attorney is the attorney for the County, Legal advice, if requested, should be
sought from the State’s Attorney,

*230 ILCS 5/2(a-5).



